Als u van plan bent om te investeren in een bedrijf of een bedrijf wilt overnemen, is het van groot belang om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo voorkomt u dat u een slechte investering doet. Een van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen is het uitvoeren van een due diligence-onderzoek. In deze blog gaan we dieper in op de waarde van due diligence-onderzoek en wat het inhoudt.

Wat is due diligence?


Due diligence-onderzoek is een onderzoek naar de achtergrond van een bepaald bedrijf. Hierbij kijken kopers of investeerders naar de financiële en operationele aspecten van een bedrijf. Vervolgens bepalen de kopers of investeerders of het bedrijf een geschikte investering is. Het doel van dit onderzoek is om een volledig beeld te krijgen van de situatie waarin een bedrijf zich verkeerd om eventuele risico’s te vermijden. 

Identificeren van financiële risico’s


Er is een kans aanwezig dat bedrijven verkeerde of onvolledige informatie geven over hun financiën. Door middel van een due diligence-onderzoek kunt u financiële risico’s identificeren en ervoor zorgen dat u een volledig beeld heeft van een bedrijf voor u het overneemt. Als alle financiën verder in orde zijn kunt u beslissen of u wilt doorgaan met de transactie.

Verminderen van operationele risico’s


Er zijn naast de financiën nog meer risico’s om rekening mee te houden. Met due diligence kunt u ook de zwaktes identificeren van een bedrijf. Als u merkt dat een bedrijf inefficiënt werkt, kunt u mogelijk bijsturen in de operationele processen. In ieder geval heeft u na uw onderzoek een beter beeld van de sterktes en zwaktes van het bedrijf.

Bepalen van de juiste waarde


Door zowel de financiële als operationele aspecten van een bedrijf te onderzoeken en te analyseren, kunt u uiteindelijk een compleet beeld krijgen van een organisatie. U kunt vervolgens een waardebepaling maken. Hierbij maakt u een schatting van hoeveel het bedrijf waard is. Door een waardebepaling te maken kunt u beter inschatten of u tot koop over gaat of toch andere mogelijkheden gaat bekijken.

Verhogen van de kans op succes


Een bedrijf kopen is een lang proces en neemt veel risico’s met zich mee. Daarom wilt u een zo goed mogelijke kans hebben om de transactie een succes te maken. Een due diligence-onderzoek helpt hier enorm bij. Daarnaast zijn er nog meer dingen die u kunt doen om uw kans op uw succes te verhogen. U kunt bijvoorbeeld vooraf een koopstrategie bedenken of aan de relatie bouwen met uw kandidaat. Op die manier verloopt de communicatie beter en krijgt u ook een beter beeld van de organisatie.

Heeft u interesses om een bedrijf te kopen? Maar weet u niet waar u moet beginnen? U kunt dan het beste een bedrijfsovernameadviseur raadplegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *